Islanders: a minimalist city builder – recenze hry

Budovatelských strategií je na trhu bezpočet: většinou jsou kompetitivní a snažíte se za pomocí svých vojenských jednotek uchránit území a prosperitu svého národa a životy svých poddaných, ať již proti zákeřné AI nebo proti živým hráčům.

Recenze

Islanders: a minimalist city builder (2019) od vývojářů z Grizzly Games, hra, spadající pod budovatelské strategie, je ale od svých příbuzných, jako jsou například Civilizace či Offworld, velmi odlišná.

Islanders totiž s nikým nebojujete ani neválčíte, maximálně se svým mozkem a nedostatkem herního prostoru. Hra má neuvěřitelně jednoduché ovládání a dva módy – highscore a sandbox. Zatímco v sandboxu můžete stavět bez omezení, jedná se tedy spíše o variantu pro opravdový relax, highscore mód je opravdovou výzvou.

Islanders: a minimalist city builder 4

Na začátku máte prázdný ostrůvek uprostřed zdánlivě nekonečného moře, Pomocí myši (či klávesových zkratek) jej můžete otáčet a přibližovat a oddalovat.

Hra vám dává na výběr vždy ze dvou sad budov, se kterými můžete ostrov začít osidlovat. Po výběru jedné z variant se vám na spodní liště dané budovy objeví (domy, městké centrum, farma, pole…).. Po najetí na každou z nich se vám ukáží pravidla jejich umístění.

Protože je sice můžete umístit téměř všude, nicméně je tam jedno velké ALE. Jednotlivé budovy se navzájem ovlivňují, a tak správným umístěním například dřevorubce můžete 15 bodů získat, ale umístěním dalšího těsně vedle můžete 20 ztratit. Budovy tedy musíte rozmisťovat s rozmyslem a strategicky si je vybírat. Než je umístíte, zkuste je tedy posunovat po ostrově – body se u nich přímo viditelně zobrazují a pomáhají vám při rozhodování.

Islanders: a minimalist city builder 3

Islanders: a minimalist city builder 5

Na levé dolní části obrazovky se vám počítá skóre. Pokaždé, když dosáhnete daného limitu, se vám nabídnou další dvě sady na výběr. Díky tomu můžete více kombinovat a získávat více a více bodů – či méně, pokud již nemáte vhodné místo. To částečně řeší ukazatel „nového ostrova“ v pravém dolním rohu. Po umístění dostatečného počtu budov, respektive po získání dostatečného množství bodů, se ukazatel naplní a otevře se vám možnost přesunu na nový ostrov. Ten může být větší i menší, ale nabízí nové možnosti a především se vám vynulují stávající budovy a začnete na něm od začátku, zůstanou vám jen body, které do té doby máte. Pokud jste v tu chvíli tedy v koncích, je ideální se přestěhovat jinam.

Islanders: a minimalist city builder 6

Ze začátku je hra náročná, ale s každou další hrou se budete zlepšovat a zlepšovat a musím uznat, že Islanders je hrou opravdu velmi zábavnou a pokud se nehlídáte, můžete u ní strávit i několik hodin, aniž byste si toho všimli.

Grafika je nenáročná, barevná a plynulá, hudební doprovod je příjemný a nevtíravý, ovládání je intuitivní. Všehovšudy tak mohu hru doporučit, zejména pokud máte rádi oddechovky a strategie, a myslím, že jejího pořízení rozhodně nebudete litovat.

Doporučujeme:

Přečtěte si ještě

UFC 4
PS4

UFC 4 – recenze hry

Videohra s titulem UFC 4 představuje bojový simulátor z prostředí smíšených bojových umění, tzv. MMA, které v současné době nabírá na popularitě. Hra byla vydaná společností Electronic Arts v roce 2020 a aktuálně je dostupná na platformách PlayStation 4 a Xbox One. Odhodláte se

Omsi 2
PC

OMSI 2 Bus Simulator – recenze hry

Jedinečné prostředí, skvělá grafika a hlavně precizní zpracování. To je legendární Omnibus simulátor 2. Zažijte to, co každý den zažívá řidič reálného autobusu. Projeďte si několik úchvatné modelovaných linek tak, jako byste za sebou měli desítky opravdových cestujících. Pojďme si

NHL 21
PC

NHL 21 – recenze hry

Je NHL 21 průlomové, nebo se jedná o další vydání, ve kterém se prakticky jenom aktualizovaly soupisky pro nadcházející sezónu? Právě na to se podíváme v dnešní recenzi.