Hidden Folks – recenze hry

Nudí vás už střílečky a říkáte si, že byste si chtěli zahrát hru, u které zbystříte své smysly a zrelaxujete se u ní? Hru, která na vás nebude pokřikovat výraznými barvami a která nemá vlezlý soundtrack? Pak je pro vás Hidden Folks to pravé ořechové.

Hra Hidden Folks

Vyšla 15. února 2017 a pochází od Adriaana de Jongha a Sylvaina Tegroega. Je na herní poměry unikátní: jedná se o jakousi počítačovou vezi Kde je Waldo?, nicméně několikanásobně těžší a komplikovanější.

Vaším úkolem je na různých mapách najít skryté věci, postavy a zvířata. K dispozici máte několik oblastí, ve kterých můžete hledat, jmenovitě Les, Země sucha, Město, Sníh a Továrna, dokoupit se dá ještě rozšíření Pláž. V každé oblasti se nachází 3-5 map, na kterých se můžete do sytosti nahledat.

Hidden Folks - recenze hry 1

Není to však tak jednoduché, jak se zdá: k jejich nalezení musíte přijít na velmi sofistikované interaktivní herní mechanismy. Každá mapa se dá posouvat, přibližovat a oddalovat, také se dá přepínat mezi třemi barevnými verzemi: černá kresba na bílém pozadí, bílá kresba na černém a černá kresba na sépiové. Na spodní liště se vám zobrazují postavičky, které máte nalézt. Při kliknutí na každou se objeví nápověda (dostupné i v českém překladu), která se vás pokusí navést, kde přesně se daná věc nachází. Ne vždy se však nachází na obrázku viditelně: někdy musíte pohnout věcmi, či s nimi zatřást či různě odkrýt, aby se vám ukázaly hledané subjekty. Například pokud hledáte strašáka v poli, nápověda vám napoví, že je na poli, které se zalévá, a které musí být plně vzrostlé, aby se objevil. Musíte tedy nalézt dané pole a klikat na něj tak dlouho, dokud nevyroste pšenice, aby se objevil a vy jej mohli označit. Pokud nenajdete většinu hledaných předmětů, hra vás na další mapu nepustí.

Hidden Folks - recenze hry 2

Hidden Folks - recenze hry 3

Hidden Folks - recenze hry 4

Ilustrace jsou velmi povedené a humorné, často mne rozesmály samotné situace, ke kterým na dané ploše dochází. Protože i když kliknete na špatnou postavičku, zvíře či věc, rozběhne se většinou malá animace, která dává celé hře zvláštní reálný půvab. Pokud například kliknete na oči v koruně stromů, může na zem spadnout třeba vylekaná opice…

Hidden Folks - recenze hry 5

Kapitolou sama pro sebe je „hudební doprovod“, který se skládá jen ze zvuků, vydávaných lidskými ústy – vývojáři uvádí, že je jich ve hře až 1 600.  Tyto zvuky se dají zakoupit i samostatně jako Hidden Folks – Mouth Sounds Pack a uvádí se, že jsou to hlasy samotných autorů!

Hra Hidden Folks je výbornou hrou, kterou doporučuji pro zbystření smyslů a pro trénink zraku. Sice nemá žádný děj a opravdu jediné, o co tu jde, je hledání ztraceného, ale to hře samotné nijak neubírá a naopak se jedná o vítanou změnu v toku akčních her.

Doporučujeme recenze her:

Přečtěte si ještě

rubikova kostka
Reklama

5 top hraček našeho mládí

Při pohledu na přeplněné pokojíčky dnešních dětí rodičové často jen věší ruce a říkají, že oni tolik hraček nikdy neměli. Když máme dnes vybrat hračku pro dítě, obvykle se pídíme po nejnovějších trendech.

Jak vypnout pípnutí při zapnutí PS5 - 4
PS5

Jak vypnout pípnutí při zapnutí PS5

V případě, že vás otravuje zvukový signál, který se vždy ozve při zapnutí vaší herní konzole PlayStation 5, není nic snazšího, než si ho v nastavení vypnout. Zvuk se ale ozve i při vypnutí nebo když PS5 přechází do úsporného

God of War Ragnarök
PS4

God of War Ragnarök recenze hry

Neopravuj, co není rozbité. Na tuto zásadu mnoho herních vývojářů často zapomíná a při vytváření nových dílů známých sérií se vrhají do zbytečných a často neúspěšných experimentů. Santa Monica Studio do této pasti při vytváření nejnovějšího pokračování série God of

Islanders: a minimalist city builder
PC

Islanders: a minimalist city builder – recenze hry

Budovatelských strategií je na trhu bezpočet: většinou jsou kompetitivní a snažíte se za pomocí svých vojenských jednotek uchránit území a prosperitu svého národa a životy svých poddaných, ať již proti zákeřné AI nebo proti živým hráčům.